voip چیست؟

VOIP مخفف عبارت VOICE OVER IP که به معنی صدا بر روی بستر IP و یا شبکههای کامپیوتری است. به زبان سادهتر تکنولوژی voip از زیر ساخت شبکه آیپی یا همان شبکههای کامپیوتری برای انتقال صوت استفاده میکند و ارتباطات صوتی را روی شبکه بر مبنای IP انتقال میدهد. برخلاف تصور برخی، شبکه آیپی لزوماً به معنای اینترنت نمیباشد و سیستم voip میتواند کاملاً به صورت مستقل از اینترنت در شبکههای داخلی (LAN ) شرکتها و سازمانهای مختلف پیادهسازی شود و از امکانات متنوع و پیشرفته آن استفاده نمود. در واقع یک مرکز تلفن voip میتواند جایگزین سانترالهای سنتی و قدیمی شود که نه تنها تمامی امکانات یک سانترال داخلی را ارائه میدهد بلکه بسیاری از محدودیتهای سانترال آنالوگ را ندارد و امکانات بسیار بیشتری را به شما ارائه میدهد.
Voip یا voice over internet protocal به طور خلاصه نسل جدید و پیشرفتهتر مرکز تلفنی آنالوگ قدیمی میباشد که به جای بستر زوج سیم مسی و تجهیزات آنالوگ، روی بستر شبکه پیادهسازی میشود. در نتیجه این مرکز تلفنی میتواند قابلیتها و امکانات فراوانی را در اختیار ما قرار دهند که در ادامه به برخی مزایای سیستم تلفنی voip نسبت به مراکز تلفنی آنالوگ قدیمی اشاره میکنیم.
امروزه حتی مخابرات برای انتقال ترافیک تلفن از یک مرکز مخابراتی به مرکزی
دیگر و یا حتی استانی دیگر به جای استفاده از زیر ساخت سیم مسی از تکنولوژی
voip استفاده میکند.
_ کاهش هزینه راهاندازی تلفن به دلیل
استفاده از بستر شبکه یا کابلهای LAN که در اکثر سازمانها وجود دارد.
_
برقراری ارتباط بین تمامی شعب به صورت کاملاً انعطافپذیر و پایدار.
_
امکان دسترسی به تلفنهای داخلی از هر نقطه از جهان.
_ امکان
تعریف داخلی کاربران روی کامپیوتر و موبایل آنها که علاوه بر دسترسپذیری
تلفن برای افراد، باعث کاهش هزینهها میشود.
راهاندازی قابلیتهای بسیار پیشرفته مانند
- ضبط تماس پیشرفته و انعطافپذیر
- تلفن گویای هوشمند
- تعریف صف برای مشتریان سازمان
- گزارشگیری حرفهای تماس
- اعمال قوانین و محدودیتهای ویژه برای تلفن داخلی کاربران
- راهاندازی سیستم نظرسنجی از مشتریان
- راهاندازی سیستم تماس تبلیغاتی خودکار
- اتصال به انواع CRM در سازمانها
- و …

ویژگیهای VOIP به طور خلاصه شامل موارد زیر میباشد:
- سیستم پاسخگویی خودکار IVR یا همان منشی دیجیتال
- قابلیت پخش پیامهای مختلف برای زمانهای خاص
- قابلیت ضبط مکالمات
- امکان راه اندازی صف انتظار زمانی که تعداد خطها و تماسهای ورودی شما از تعداد اپراتورهای پاسخگو بیشتر است.
- گزارشگیری از تمام تماسها
نتیجهگیری:
امروزه برای برقراری ارتباط تلفنی راه دور اغلب ار تکنولوژی به نام voip استفاده میشود. این سیستم برای انتقال مکالمات از طریق شبکه اینترنت به جای شبکه سنتی مخابرات ایجاد شده است. اگر تاکنون چیزی در مورد voip نشنیدهاید، خواندن این مقاله نظر شما را دربارهی اینکه ارتباطات تلفنی راه دور چگونه انجام میشود و آینده ارتباطات تلفنی چه خواهد بود، تغییر میدهد، voip یک روش برای تبدیل سیگنالهای آنالوگ صوت به دادههای دیجیتال است که از طریق اینترنت منتقل میشوند.
در واقع روشی که با آن میتوان ارتباطات هم زمان چه به صورت صوت یا تصویر و… برقرار کرد. البته قبل از به وجود آمدن این روش راههای دیگری هم بوده، اما با کشف این روش تحولی عظیم در هزینهها صورت گرفت که قابل مقایسه با هزینههای ارتباطی قبل نیست. این نکته نیز دارای اهمیت میباشد که تکنولوژی VOIP با کوچکترین تغییر در ابزارهای سنتی قابل راهاندازی میباشد. از آنجایی که با استفاده از voip شما از هرجایی که به پهنای باند مناسب دسترسی داشته باشید، میتوانید ارتباط برقرار کنید، کاربران میتوانند به همگام مسافرت ATA ها یا IP PHONE هایشان را همراه داشته باشند و به تمام خدماتی که تلفن خانگی شان ارائه میدهد دسترسی داشته باشند. البته از این فناوری در ابعاد گستردهای استفاده نشده است، زیرا مبادله داده صوتی میبایست به صورت بلادرنگ انجام گردد و این موضوع با معماری نامتجانس اینترنت که ممکن است از تعدادی روتر به منظور مسیریابی بستههای اطلاعاتی استفاده نماید، همخوانی نداشته و میتواند باعث بروز مسائل خاصی نظیر افزایش زمان RTT ( برگرفته Round Trip Time ) گردد.
مشکلات ارتباطات تلفنی مبتنی بر IP را میتوان در سه گروه جای داد:
- مشکلات شبکه
- پیکربندی تجهیزات و ناهماهنگی در سیگنالینگ
- مشکلات موجود در سمت رابطهای آنالوگ تلفن.